A tesztoszteron a férfiak számára az egyik fontos ha nem a legfontosabb hormon – épp ezért nagyon sokan férfi nemi hormonként is ismerik. Azonban, lehetséges talán a névválasztás miatt is, az emberek nagy többsége azt gondolja, hogy csak és kizárólag a férfiak számára fontos – pedig a női szervezetben, testben is természetesen ugyanúgy jelen van.

De mit érdemes még tudni a tesztoszteronról? Hogyan lehetséges a pótlása, ha ilyen jellegű szexuális problémád van? Egyáltalán: hogyan is növelhető a tesztoszteronszint?

Mi az a tesztoszteron?

Mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat a témába, muszáj egy picit jobban megismerkedned a tesztoszteron hormonnal és annak hatásaival.

Ahogyan azt említettük, a férfiak számára az egyik legfontosabb hormon. Éppen ezért a nemi hormon szintje nagyon fontos szerepet játszhat abban, hogy milyen az adott férfi fizikális állapota, milyen dús és tömör a szőrzete, illetve abban is, hogy milyen magas a libidója.

A tesztoszteron a férfiaknál a herékben található, valamint a prosztatában és a májban is termelődik. Azonban talán nem is gondolná sok ember, hogy a nőknek is természetesen szüksége van csekély mennyiségű, minimális tesztoszteronra, amit ebben az esetben a mellékvese, illetve petefészek állíthat elő.

A tesztoszteron hormon szint igy tehát nagyon sok mindent befolyásolhat, lényegében az egész jellemet, alaptermészetet meghatározó tényező lehet. Sajnos számos kifejezetten hátránnyal járhat, ha a szintje vészesen alacsony, ugyanakkor az sem teljesen egészséges, ha nagyon sokáig kifejezetten magas a koncentrációja a tesztoszteronnak a szervezetben. Mint oly’ sok esetben, itt is az optimális középértékre kell törekedni.

De honnan is lehetséges tudni, hogy alacsony vagy az magas /emelkedett/ tesztoszteronszint a szervezetben?

Mik az alacsony tesztoszteronszint tünetei?

Az alacsony férfi nemi hormon tünetei többek között az alábbiak lehetnek.

Alacsony libidó, azaz csökkent nemi vágy

Ha már nem kívánod annyira a partneredet, és nincs meg benned az a bizonyos “tűz”, nem biztos, hogy elhidegültetek egymástól: lehet az alacsony tesztoszteronszint is az oka. Ez főleg akkor igaz, ha a libidócsökkenés látszólag hirtelen, minden ok nélkül következik be.

Fáradékonyság, csökkent izomzat

Ahogyan azt megfogalmaztuk: a férfi nemi hormon nem csupán a szexuális vágyat irányítja, de a fizikumod kialakításában is jelentős szerepet játszik. Épp ezért, ha edzés közben nagyon hirtelen fáradsz el, illetve az izomzatod nem növekedik megfelelő ütemben, lehetséges az is, hogy alacsony a nemi hormon szint.

Merevedési zavarok

Az egyik leggyakoribb és észrevehető tünet, ha alacsony tesztoszteronszintről van szó. Általában együtt jár a csökkent libidóval. Amennyiben a merevedési zavar szintén nem vezethető vissza semmilyen testi-lelki traumára, úgy akár összefüggésben is lehet a férfi nemi hormon szinttel.

Hajhullás, kopaszodás

Mivel a tesztoszteron az izomzat és a libidó mellett a szőr növekedésben is szerepet játszik, így logikus, hogy az alacsony koncentráció esetében beindulhat a korai kopaszodás, hajhullás.

Amennyiben egynél több tünetet tapasztalsz magadon, úgy érdemes lehet megvizsgálni, mekkora a szervezeted tesztoszteronszintje. Ezt egy egyszerű vérvizsgálattal állapítják meg, így semmi “félelmetes” nincs benne.

Mik a magas tesztoszteronszint tünetei? 

A fentiekből kifolyólag a magas tesztoszteronszint leginkább a nőknél okozhat problémát. Náluk ilyen esetben túlzott szőrnövekedést, hízékonyságot, pattanásokat, hajhullást és akár extrémebb esetben maszkulin, tehát férfias megjelenést is kölcsönözhet. Ennek hátterében pajzsmirigy-, és mellékvese problémák, illetve inzulinrezisztencia állhat.

A férfiak kapcsán már sokkal nehezebben lehet megállapítani, hiszen az aki az átlagosnál szőrösebb vagy izmosabb nem mondhatjuk rá feltétlenül,hogy nagyobb tesztoszteron szinttel rendelkezik.

Azonban a kutatások már kimutatták azt is, hogy a túl magas koncentrációjú férfi nemi hormon szint nagyon sok esetben akár antiszociális viselkedést, illetve erős agressziót is kiválthat az emberből. Így, akire azt szoktuk mondani “forróvérű”, hirtelen haragú, lehet hogy csak túl sok benne a férfi nemi hormon.

A korral jár…

A tesztoszteronszint többségében fiatal felnőtt korban a legmagasabb, majd 30 év után folyamatosan kezd csökkenni. Aztán 50 éves kort ha elkerüljük, még az egészséges férfiaknál is, csupán feleannyi tesztoszteron termelődik, mint amennyi fiatal korában.Épp ezért, ha a fent említett tünetekkel jár együtt, szükséges lehet a tesztoszteron szint növelése.

Hogyan növelhető a tesztoszteronszint? 

A tesztoszteronszintet lehet növelni természetes úton is: étrendváltoztatással, és különböző étrendkiegészítőkkel,táplálékkiegészítőkkel is.

A férfi nemi hormon növelése természetesen

A helyes táplálkozás kiváltképp fontos, hogy helyreállítsd az egészséges, természetes egyensúlyt a hormon termelésében. Figyelj rá oda, hogy elegendő mennyiségű, minőségű fehérjét, illetve úgynevezett “jó zsírokat” vigyél be. Ezek a jótékony zsírok az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, amelyeket halolaj kapszulaként is megvásárolhatsz, illetve olajos magvak formájában (dió, mogyoró) is fogyaszthatsz.

Jó tudni azonban, hogy az alkohol a férfiaknál fokozza az ösztrogén, a női nemi hormon termelődését, de a tesztoszteron termelését visszavetheti. Épp ezért alacsony tesztoszteron esetén érdemes minimálisra fogni, vagy teljes mértékben megszüntetni az alkohol fogyasztását.

Ami a leginkább jótékony hatással lehet a férfi nemi hormon termelődésére, az a rendszeresen, szabad, tiszta levegőn végzett mozgás. Ez lehet akár kardio, de akár más jellegű edzés is. A mozgás ugyanis kitágítja az ereket és a férfi nemi hormon fokozott termelésére ösztönzi a szervezetet.

Ugyanakkor, amennyire csak tudod, csökkentsd a stresszt is az életedben mert ez a legveszélyesebb nemi hormon gyilkos. Próbálj mindennap találni valami olyat, ami megnyugtat: sétálj, legyél a barátaiddal, családoddal, járj el jógázni vagy meditálj. A legjobb ha megtalálod a lelki egyensúlyodat, és oda tudsz figyelni az étkezésre, nem lesz akkor semmi probléma a tesztoszteron szinteddel.

A tesztoszteron azonnali fokozása

Természetesen nem mindig van idő arra, hogy heteket-hónapokat tölts a férfi nemi hormon szint helyreállításával. Ha gyors,azonnali segítség kell, akkor különböző táplálékkiegészítők állnak a rendelkezésedre.
Ilyen például az eromaxplus is, amely a hagyományos kiegészítőkkel ellentétben természetes összetevőket tartalmaz.

A maca gyökér természetes tesztoszteron és libidó növelő hatásáról ismert, már évszázadok óta, míg a koffein kitágítja az ereket, ezáltal fokozza a nemi szerv vérellátását. Így az eromaxplus akár fél óra alatt kifejti a jótékony hatását.

Amennyiben tehát úgy érzed, hogy adott esetben indokolt lehet ez a “diszkrét segítség”, úgy bátran keress fel minket. Természetesen ha bármilyen kérésed, kérdésed van a szállítással, vagy a termékkel kapcsolatban, kérdezz csak nyugodtan.

A cikket írta: Nagy Attila az X-Zone Kft. alapítója és az EromaxPLUS potencianövelő kizárólagos forgalmazója.

https://www.linkedin.com/in/attilanagypotencyandsexexpert/

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát,kezelést és nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM az X-Zone Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!