Libidó csökkenés egy párkapcsolatban bármikor bekövetkezhet. Sokan leginkább az évekhez kapcsolják, azonban nem mindig áll egyenes arányosságban ezzel – hiszen van, akinél már 1-2 éven belül jelentkeznek a problémák, míg másoknál 5-8 évig nem történik semmi ezen a fronton.

De mit lehet tenni, ha egy kapcsolatból eltűnik a vágy, csökken a libidó? Egyáltalán mi is az a nemi vágy? Törvényszerű, hogy X év után már nem kívánjuk a partnerünket? Cikkünkben többek között ezeknek járunk utána.

Egyáltalán mi az a nemi vágy?

Talán te is megtapasztaltad már azt, hogy milyen a szerelem első látásra. Már az első pillanatban szimpatikus volt, majd a beszélgetések után egyre erősebb fizikai kötődés alakult ki, ami aztán vad szexben csúcsosodott ki. Amikor valaki a libidóról, vágyról beszél, erre az elsöprő erejű szenvedélyre, szexre gondol.

Azonban hiba azt gondolni, hogy ezt a kémiai, fizikai kötődést hosszú távon is fenn lehet tartani. Hiszen gondolj bele; hogy egy autót is csak addig tudsz hajtani, amíg ki nem fogy belőle a benzin. 

Teljesen természetes tehát, sőt minden kapcsolatban vannak olyan szakaszok, amikor a szexuális élet picit leül, picit visszahúzódik. A baj akkor kezdődik, ha nem találtok vissza az intimitáshoz, és/vagy nem beszélitek meg a problémáitokat. Ilyenkor ugyanis elkezd kihűlni a kapcsolat, ami végső soron teljes elhidegüléshez vezet.

A libidó csökkenésének pszichológiai és fizikai okai is lehetnek

Mi okozza a libidó csökkenését?

A szexuális vágy, libidó csökkenését számtalan dolog okozhatja. Sokan ezt csak a nők problémájának gondolják, azonban a férfiak esetében is ugyanúgy előfordulhat – ez pedig nagyon gyakran impotenciával társul. 

Létezik az ún. relatív csökkent vágy, ami azt jelenti, hogy a pároknak eltérő mennyiségű szexre van szüksége. Persze általában a férfiak vágynak többre, de nehéz általánosítani, mivel a párok titkolják, vagy nem szívesen beszélnek ezekről a problémákról.

A másodlagos csökkent vágy abból adódik, hogy a szex az egyik, vagy mindkét fél számára nem kielégítő. Az ilyen esetekben a legjobb, ha megbeszélitek egymással, hogy mi a baj. Ezenkívül az elutasítás is okozhat később csökkent nemi vágyat, hiszen ott lesz a tüske. Így pedig kudarcélménye lesz a partnernek, ami rövid távon sérti az egót, hosszú távon pedig elhidegülést okoz.

Ebből gyakran alakul ki egy passzív-agresszív harc, hiszen “ha ő nem akarta, akkor én is visszautasítom”. Ez az állóháború aztán később már odáig fajulhat, hogy senki sem szexel senkivel, aminek könnyen megcsalás lehet a vége. 

A másik épp az ellenkezője: a pár egyik fele (főleg a férfiak) ráerőltetik magukat a másikra, ami hosszú távon igencsak súlyos károkat képes okozni egy kapcsolatban. Ez az alá-fölé rendeltségi viszony nem tartható fenn hosszú távon. 

A depresszió, magánéleti problémák, szintén okozhatnak libidó csökkenesét és csökkent vágyat, ahogyan bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is.

Még nincsenek kutatások és tanulmányok ezzel kapcsolatban, de valószínűleg a covid-19 pszichológiai, szociológiai hatásai is okozhat csökkent nemi vágyat. 

Mivel nincs szórakozási lehetőség, nincs hová menni, nem tudtok kiöltözni, így slamposnak, nem kívánatosnak érezheti magát az ember – nem is beszélve arról, ha a pár egyik-, vagy mindkét tagja elhanyagolja a sportot, és felszed pár kilót. 

Ezt relatíve könnyen orvosolhatjáto, ha sportoltok,, és kiöltözős szerepjátékokat játsztatok egymással.

Nemi vágy csökkenése nőknél

A női nemi vágy nagyon sokrétű, így rengeteg dolog befolyásolja. A libidó csökkenését nőknél okozhatja többek között az, ha úgy érzi, nincs eléggé megbecsülve a kapcsolatában, ugyanakkor a változókor tipikus, velejáró tünete is lehet.

Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is okozhatja stressz, munkahelyi problémák. De a női libidócsökkenés hátterében gyarkan a rosszul kiválasztott fogamzásgátló állhat.. 

Létezik egy úgynevezett hipoaktív szexuális vágy rendellenesség (HSDD), ami majd’ minden tizedik nőt érint, és súlyos vágy-csökkenéssel jár. Ha ez nem vezet eredményre, akkor érdemes megvizsgálni az ösztrogén-szintet is.

Férfiaknál és nőknél is okozhatja a libidó zavaráta pajzsmirigy-alulműködés – ezt pedig szintén szakemberrel érdemes megvizsgálni. 

Libidó csökkenése férfiaknál

A férfiak esetében szintén jól elkülöníthető, hogy pszichológiai-, vagy fiziológiai oka van a libidócsökkenésnek. Ráadásul jóval könnyebben beazonosítható a probléma, mivel az alacsony nemi vágy nagyon gyakran potenciazavarral társul. 

Ez egyébként tipikusan a „tyúk vagy a tojás”  problémája. Vagyis bizonyos esetekben a potenciazavar miatt alakul ki további libidócsökkenés és elhidegülés, vagy épp fordítva: az elhidegülés okozza a potencia problémákat.

Általánosságban elmondható, hogy ha a reggeli merevedés megvan, akkor a potenciazavar pszichológiai eredetű. Ettől persze még nem lesz egyszerűbb a gyógyítása, hiszen sok idő, és sok beszélgetés, nyitottság kell ahhoz, míg az ember leküzdi ezeket a gondokat.

Amennyiben tartósan nincsen reggeli merevedés, úgy valószínűleg valamilyen szervi áll a háttérben. Ez lehet akkut-, vagy krónikus prosztatagyulladás, mellékhere-gyulladás, hugyúti fertőzés, vagy alacsony tesztoszteron-szint. Lehetséges az is, hogy cukorbetegség, idegkárosodás, vagy kezdődő Parkinson-kór esetleg Sclerosis Multiplex okozza. 

Mivel nagyon összetett problémáról van szó, ezért nemtől függetlenül érdemes felkeresni egy szakorvost, ha a probléma hosszabb ideig (1-2 hónapig is) fennáll. Ha azonban más tünetek is vannak – például fájó vizelés satöbbi – akkor minél korábban meg kell látogatni a nőgyógyászt/urológust.

Mit lehet tenni akkor, ha csökken a nemi vágy

Mit lehet tenni?

Nagyon fontos a kommunikáció, és a beszélgetés – amennyiben a vágycsökkenés pszichológiai eredetű.

Próbálkozhattok vágyserkentő szerekkel is, azonban nem mindig ez a célravezető megoldás.  Nem törvényszerű ugyanis, hogy egy kapcsolatban egyre kevesebb legyen a szex és a szenvedély, de tenni kell érte. Ha csak eszel és semmit nem mozogsz, előbb-utóbb elhízol, aminek jól látható jelei vannak. 

A kapcsolat is picit ilyen: ha nem foglalkozol a pároddal, nem beszélgettek, nincsenek közös programok, akkor elhidegültök egymástól – ennek a leggyakoribb jele a szex, a vágy hiánya. És ahogy az elhízáson, úgy ezen is dolgozni kell. 

Csökken a libidód? Ha erősítés kell az eromaxplus segíthet Neked ebben.

Nagy Attila- eromaxplus potencianovelo tabletta - X- Zone Kft.

Nagy Attila X-Zone Kft Ügyvezető

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát kezelést és nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM az X-Zone Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!  

https://www.linkedin.com/in/attilanagypotencyandsexexpert/