Erotika és a szex életünk egyik legfontosabb része – hiszen evolúciós szempontból ezen múlik a fajunk fennmaradása. 

De tényleg csak ennyi lenne az egész? Fajfenntartás és slussz passz? Persze, hogy nem, hiszen rengetegen szexelnek úgy, hogy annak semmi köze a gyermeknemzéshez.

De akkor miért és hogyan szexelünk? Kevesebbet vagy többet vagyunk együtt, mint 10-20 évvel ezelőtt? Hogyan változott a szex és az erotika napjainkban, és hová tart?

Mennyit szexelnek a magyarok

Mennyit és hogyan szexelünk mi, magyarok? 

Az ELTE 15.700 ember részvételével végzett egy nem reprezentatív felmérést. Habár nem lehet rávetíteni ezeket a számokat a teljes magyar társadalomra, azért érdekes végigmazsolázni őket. 

A kitöltők átlagosan:

  • 13 évesen maszturbáltak először,
  • 17 évesen vesztették el a szüzességüket,
  • 7 partnerrel volt szexuális kapcsolatuk (4,8% nyilatkozta azt, hogy 50-nél több szexpartnere is volt)
  • 2/3-a soha nem próbált semmilyen segédeszközt
  • több mint 40%-uk él át rendszeresen orgazmust, 36%-uk pedig szinte mindig.

Ami nagyon érdekes, hogy a válaszadók 34,6%-a heti 2-3-szor, 19,8%-a heti egyszer szexel a párjával. Heti 6-7-szer a párok 4,7%-a szexel (ez nagyjából 737 ember a 15.700-ból), és 204-en vannak azok, akik egy évben 1-6 alkalommal szexelnek. 

Kevesebbet szexelünk, mint 20-25 éve

Hiába a szexualizált társadalom, és hiába ömlik ránk a szex a tévéből, az internetről és a plakátokról, mégis ez a szomorú igazság: a szakemberek szerint 20-30%-kal kevesebbet szexelünk, mint a 90-es évek közepén. Igy sok párkapcsolatban a szex tönkre is mehet ezekben az időkben.

Az igényes erotika pedig szinte teljesen eltűnt. Pedig az ember azt gondolná, hogy egy ilyen szexuálisan túlfűtött korszakban lépten-nyomom egymásnak esnek az emberek.

Ennek a csökkenő tendenciának az egyik legfőbb oka, hogy több stressz, több feszültség éri a szervezetet. Persze nem lehet pusztán mindent ennek a számlájára írni (hiszen a 90-es években is stresszeltek az emberek). 

Több a Netflix, kevesebb a szex és erotika

Oké, a cím picit becsapós, de szándékosan ferdítettem: nem a Netflix miatt szexelünk kevesebbet, hanem azért, mert este egy csomó más lehetőségünk is van. 

Elmerülhetünk a World of Tanksben vagy épp a Fortnite-ban, a Netflixben, elnyelhet minket a Facebook, az Instagram, a YouTube vagy a Tik-Tok… és még sorolhatnánk. Egyébként is problémát jelent sokaknál az egymással való beszélgetés; ezen a helyzeten pedig a közösségi média még tovább ront.

A párok inkább görgetik a hírfolyamot, beszélgetnek a barátokkal (vagy épp a szeretőkkel), mintsem hogy kommunikáljanak egymással.

Ráadásul a hamis idolok, amik ránk, de még inkább a fiatalokra ömlenek, frusztrálttá és önbizalom hiányossá teszik az embereket. Márpedig az, hogy elfogadd, sőt szeresd magad, az egyik legfontosabb dolog a szex során. 

A pornó hatásai

Pornó mindenhol, pornó mindenkor, erotika sehol

Ezenkívül a bármikor, korlátlan mennyiségben elérhető pornó sincs jó hatással a modern civilizáció szexuális életére. 

A pornó, ahogyan bármilyen más jó dolog, mint a szex, az alkohol vagy a drog (mondjuk ez nem feltétlenül tartozik a jó dolgok közé) dopamint, vagyis boldogsághormont termel – ezért egyre több kell belőle. 

Ha a szexben az embernek kudarcélménye van, könnyen a pornóhoz fordul vigaszért. Viszont a pornó hálátlan szerető: nagyon könnyen magába szippantja, és nehezen engedi el a nézőjét.

Ráadásul itt is hamis idolokat látnak a pornórajongók: tökéletes testű, szilikon mellű pornószínésznőket, akik már attól is felnyögnek, ha dudorodik a nadrág. Nem nehéz elképzelni, hogy aki pornón szocializálódik, bizony téves kép alakul majd ki benne a szexről. 

Épp ezért szülőként a felvilágosítást nem lehet kibekkelni: muszáj beleállni, és elmagyarázni a gyermekünknek, hogy a szex jó, de helyén kell kezelni azt, amit a pornóban lát. Sajnos egyébként jellemző ránk, magyarokra, hogy a felvilágosítást elsumákoljuk, és csak legyintünk, hogy “majd úgyis rájön, nekem se magyarázta el senki”. 

Ez akár igaz is lehetne, de akkor még nem volt korlátlan internet, és töméntelen mennyiségű pornó, amit bárhonnan, bármikor el tudott volna érni.

Sajnos valaki az iskolára hagyja a felvilágosítást, pedig nem az oktatók dolga lenne – és valljuk be, nem is végzik el. Marad tehát a pornó, és a kortársakkal való “szakmázgatás”, ami édeskevés és nem vezet túl sok jóra.

Mennyit kellene szexelni? Mikor mondhatjuk valakire, hogy pornófüggő?

Lehet, hogy a cikk picit drámai hangvételűnek tűnhet, azért ne ijedj meg, nem ennyire sötét a helyzet. Viszont való igaz, tenni kell azért, hogy egy párkapcsolat a mai, modern világban jól működjön. Sok a zaj, sok a stressz, de ezeket ki kell tudni zárni, főleg ha szexre kerül a sor.

A szakemberek szerint minimum heti 1 együttlét már jónak mondható, ilyenkor már a páros mindkét tagja érzi az intimitást, a törődést. Ennél kevesebb viszont már frusztrációt okozhat, úgyhogy érdemes legalább egyszer sort keríteni rá.

Ha a pornó miatt vagytok keveset együtt, akkor vissza kell szorítani a filmek nézését, ha egyedül nem megy, akkor szakember segítségével. Amennyiben a pornó hatással van a magánéletedre, szexuális életedre, esetleg már a munkádra is, akkor mindenképp önvizsgálatot kell tartani.Illetve több erotika kellene.

De ha dolgozol a kapcsolatodon, beszélgettek, valamint felismered a problémákat, és  orvosolni is tudod őket, akkor egy egészséges, boldog harmonikus párkapcsolatod lesz.

Erotika és szex?

Az eromaxplus segíthet, hogy készen állj bármikor!

A cikket írta: Nagy Attila az X-Zone Kft. alapítója és az EromaxPLUS potencianövelő kizárólagos forgalmazója.

https://www.linkedin.com/in/attilanagypotencyandsexexpert/

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát,kezelést és nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM az X-Zone Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!