A tesztoszteron növelés és a libidó növelése összefüggnek egymással: az alacsony tesztoszteronszint ugyanis csökkent libidóhoz vezet. Ha pedig az alacsony libidóhoz olyan egyéb tünetek is társulnak, mint a potenciazavar, a csökkenő izomtömeg, az extrém fáradékonyság és a depresszió, akkor borítékolható, hogy a tesztoszteronnal van a probléma.

De hogyan működik a tesztoszteron növelés természetesen? Egyáltalán mi is az a tesztoszteron, és miért fontos? Ezeket mutatjuk be részletesen a cikkünkben. 

Mi az a tesztoszteron és miért fontos?

A tesztoszteron egy hormon, ami az emberekben és az állatokban egyaránt megtalálható. 

Habár következetesen férfi nemi hormonként emlegetik, a női szervezet is kismértékben termeli; azonban tény, hogy ez felel az elsődleges férfi nemi jegyek kialakításáért, mint például az arcszőrzet, izomzat és bingó, a nemi vágyért is. Illetve a potencia fenntartásában is fontos lehet.

A tesztoszteron jellegzetessége, hogy a termelődése pubertáskor alatt jelentősen megnövekszik, és nagyjából 30 éves kor után szépen lassan csökkenni kezd.

Alacsony tesztoszteronszint tünetei és okai

Alacsony tesztoszteronszint

Ahogy feljebb már említettük, az alacsony tesztoszteron szintnek olyan jellegzetes tünetei vannak, mint:

 • a csökkent szexuális vágy,
 • kevesebb energia,
 • elhízás,
 • depresszióra való hajlam,
 • kevesebb szőrzet,
 • csökkenő izomzat, 
 • vékonyabb, könnyebben törő csontok. 

Habár az életkor előrehaladtával egyre kevesebb férfi nemi hormon termelődik, ez még önmagában nem indok a szexuális vágy csökkenésére. Az alacsony T-szintet okozhatják különböző betegések is, mint:

 • az AIDS,
 • különböző vesebetegségek,
 • alkoholizmus,
 • és májproblémák. 

Van azonban, akinek genetikailag alacsonyabb vagy épp magasabb a tesztoszteronszintje. Szerencsére már mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a szervezetünkben optimalizáljuk a hormon szintjét.

A tesztoszteron növelés természetesen

Fontos, hogy következetes legyél, és odafigyelj magadra, valamint az egészségedre. Ez talán a legfontosabb. Nagyon sok múlik ugyanis azon, hogy milyen kondiban vagy, illetve mennyire változatosan étkezel.

Tesztoszteron növelés természetesen

#1 Edzés

A sport az egyik leghatékonyabb módja a tesztoszteron növelés és megtartás céljából. Az olyan mozgási formák, mint a súlyzós, vagy a saját testsúlyos edzés, hosszú távon rendkívül jó hatással van a hormontermelésre. 

Ezenkívül jó ötlet lehet a nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT) is. Az edzés mellett a koffein bevitel és a kreatin-monohidrát étrend-kiegészítőként történő fogyasztása segíthet a tesztoszteron növelés eredményességében. 

#2 Fontos, hogy elegendő zsírt, fehérjét és szénhidrátot fogyassz

Az elfogyasztott tápanyagok szintén nagy hatással vannak a tesztoszteronszintre. A túlzásba vitt diéta, a tápanyaghiány ugyanis szintén a férfi nemi hormon csökkenését okozhatja. 

A komplex fehérje fogyasztása biztosítja a szervezet számára szükséges aminosavakat (de szép alliteráció volt), és segíthet fenntartani az egészséges tesztoszteronszintet.

Bármennyire démonizálják, a szénhidrát fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. Azonban, mint oly’ sok esetben, itt is azzal van a probléma, hogy az emberek hajlamosak átesni a ló túloldalára és túlzásba viszik a szénhidrátbevitelt. 

A megfelelő mennyiségű, egészséges, omega-3-ban gazdag zsír fogyasztása szintén fontos. Tesztoszteron növelése szempontjából ez nagyon fontos. 

#3 Minimalizáld a stresszt

A hosszú távú stressz megemeli a kortizol szintet, ami csökkenti a tesztoszteront. Úgy kell ezt az egészet elképzelni, mint egy libikókát: ha a kortizol szint magas, a tesztoszteron lemegy, és vice versa – ha magas a tesztoszteron, alacsony a kortizolszint. 

A magas kortizol pedig farkaséhséget eredményez, mivel hamar leesik a vércukorszint. Így, a fokozott táplálékbevitel miatt szintén csökkent a tesztoszteron szint – tehát a stressz egy igazi, ördögi kört, vagy még inkább örvényt hoz létre. 

Ennek kiküszöbölésére próbáld meg megszüntetni a stresszfaktort, vagy ha ez nem lehetséges, találj alternatív módszereket a feszültségoldásra. Van, akinek a sport, van akinek a jóga, valakinek egy jó könyv és egy kis nyugalom: a lényeg, hogy neked egyénileg kell megtalálnod a „békés kis oázisodat”, ahová a stresszes időkben félrevonulhatsz.

#4 Télen figyelj oda a D-vitaminra

A D-vitamin nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából. Mivel napfény hatására termelődik, tavasszal és nyáron nem szükséges étrend-kiegészítő formájában szedni. 

Sőt, elég ha napi 10 percet a napon tartózkodunk (akkor, ha alacsony az UV-sugárzás), és már egész napra elegendő D-vitamint gyűjtöttünk. 

Ősszel és télen azonban, ahogy csökken a napsütéses órák száma, muszáj pótolni a vitamint. Annál is inkább, hisz a magyar lakosság 95%-a a tél végére D-vitamin hiányban szenved. 

Ennek egyik következménye a rosszabbul működő immunrendszer, a rossz kalcium felszívódás (ami gyengébb csontokhoz vezet), valamint a csökkenő tesztoszteronszint. 

A kutatások szerint ősszel és télen napi 3000 NE D3-vitamin pótlása körülbelül 25%-kal növelte a tesztoszteronszintet.

Az alvás fontossága

#5 Fontos a nyugodt, jó minőségű alvás

Ahogy látható, minden mindennel összefügg. A stressz magas kortizolszinthez vezet, ami csökkenti a tesztoszteront. Ez pedig hatással lehet az alvásra is: ha nyugtalanul, keveset alszol (értsd napi 6 órát, vagy még annál is kevesebbet), akkor stresszesebb, fáradtabb vagy; és ez dominó-effektusként hatással van a további pihenésedre is. A tesztoszteron növelés szempontjából ez nagyon fontos tényező.

De hogy számok szintjén is lássuk a dolgot: napi 5 óra alvás például már 15%-kal csökkenti a tesztoszteronszintet. 

Az 5 óra feletti alvás esetén pedig minden egyes óra 15%-kal növeli a tesztoszteronszintet. Habár mindenkinek más az alvásigénye, a kutatók szerint az egészség megőrzése érdekében az ideális alvás valahol 7-8,5 óra között van. 

#6 Gyógynövények, amelyek segíthetnek

Vannak olyan természetes gyógynövények, amelyek fokozzák a tesztoszteronszintet. Ilyen például az ashwagandha, ami a férfi nemi hormon szintjét 17%-kal, a spermiumok számát pedig 167%-kal(!) növelte

Az ashwagandha ráadásul 25%-kal csökkenti a kortizol szintet is. 

A panax ginseng valamint a maca gyökér-kivonata szintén növelheti a tesztoszteron szintjét. 

Potencia problémák esetén

Amennyiben gyors megoldást keresel a potencia problémákra, úgy az EromaxPlus nyújthat segítséget. A tabletta ugyanis zöld kagyló-kivonatot, maca gyökeret, illetve panax ginseng-kivonatot is tartalmaz. 

Felhasznált forrás: 

https://www.healthline.com/nutrition/8-ways-to-boost-testosterone#6.-Get-Plenty-of-Restful,-High-Quality-Sleep

Nagy Attila- eromaxplus potencianovelo tabletta - X- Zone Kft.

Nagy Attila X-Zone Kft Ügyvezető

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát kezelést és nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM az X-Zone Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!  

https://www.linkedin.com/in/attilanagypotencyandsexexpert/