Már az elején jó leszögezni, hogy távol álljon tőlünk, hogy elvegyük a szexuálpszichológusok kenyerét – és nem is akarjuk. Csak és kizárólag általános problémákat érintünk, különböző perspektívából. Próbáljuk megvilágítani a számbavehető megoldásokat.
Természetesen, amennyiben hosszú ideje tartó, vagy súlyos szexuális problémával küzdetek – mielőbb keressetek fel egy terapeutát.

Még a legjobb kapcsolatban is “beüthet a krach” és előfordulhatnak különféle szexuális problémák. A szakértők szerint a nők 40%-ának, míg a férfiak 30%-ának lesz életében legalább egyszer valamilyen szexuális jellegű probléma a kapcsolatában.

A cikkben leginkább a férfi szemszögéből vizsgáljuk meg a dolgot. Körbejárjuk, hogy mik lehetnek a lehetséges okok, valamint azt is, konkrétan milyen problémák fordulhatnak elő.

Milyen szexuális problémák vannak?

Hacsak nem aszexuális az illető, akkor szüksége van a szexre. Ez ugyanis az élet egy természetes és egészséges velejárója. Sok esetben itt csúcsosodik ki – vagy épp megy tönkre egy párkapcsolat. Épp ezért, ha valamiféle “zavar van az erőben”, úgy jobb minél előbb kellően odafigyelni rá. De milyen problémák is ezek konkrétan? 

Túl sok vs. túl kevés szex

Férfiak és nők esetében is előfordul, hogy több szexet kívánnak, mint a párjuk. Az erősebbik nemnél ez természetesen gyakoribb (előfordulhat az is, hogy túl magas a tesztoszteron szint), azonban bármelyik verzió is álljon fenn, az komoly vitákhoz veszekedésekhez vezethet.

A másik, amikor csökken vagy teljesen nullára redukálódik a szexuális érdeklődés és a szex mennyisége. Ennek hátterében sok minden húzodhat: félrelépés, fizikai, lelki változások vagy egyszerűen csökken az egymás iránti szenvedély. 

Az ember sokszor homokba dugja a fejét, és nem akarja észrevenni a problémát, azonban jobb minél előbb megejteni a nehéz beszélgetést. A nyílt, őszinte kommunikáció ugyanis sok esetben megoldhatja a problémát. 

Eltérő preferenciák – avagy szex másképp

Előfordulhat, hogy a pár egyik tagja – jellemzően a férfiak – ki szeretnének próbálni valamilyen újdonságot az ágyban, azonban a nők hallani sem akarnak róla.

Ebben az esetben ismét a kommunikáció jelentheti a megoldást: találjatok kompromisszumos megoldást, ami mindkét fél számára élvezetes lehet.

Fájdalom, orgazmus hiánya

A fájdalmas közösülés lehet hüvelyszárazság miatt, de egyéb betegségek, okok (például vaginizmus) is húzódhatnak a háttérben.

Szintén probléma lehet akár még az orgazmus hiánya, amelyet a nők – hogy ne sértsék meg partnerüket – inkább tettetik,szimulálják. Ebben az esetben szintén a kommunikáció lehet a megoldás, azonban jobb finoman közelíteni a férfiak felé: ilyenkor ugyanis sérülhet a híres férfiúi büszkeség, és előfordulhat, hogy a fél rosszul reagál. Mindenesetre mindkét fél részéről kellő szexuális érettség, és intelligencia kell egy ilyen beszélgetés lefolytatásához.

Persze az is előfordulhat, hogy egy betegség vagy korábbi trauma áll az orgazmus hiányának hátterében. Sőt, nem is biztos, hogy a nő küzd vele: a Cleveland Clinic felmérése szerint például a férfiak 52%-a találkozott már ezzel a szituációval.

A férfiak leggyakoribb szexuális problémái

Ahogy feljebb is írtuk, elsősorban a férfiak szemszögéből vizsgáljuk meg a szexuális jellegű problémákat. Lássuk, melyek a leggyakoribbak!

Csökkent libidó

Az alacsony libidó sokkal összetettebb szexuális probléma mint az elsőre tűnik. 

Egyrészt mindkét nemet egyaránt érintheti, másrészt fizikai és/vagy lelki okok is állhatnak a háttérben. A kulcsszó ebben az esetben is a kommunikáció, valamint a nyitottság: oszd meg a szexuális fantáziád a partnereddel, esetleg vásároljatok közösen játékokat, eszközöket, és igyekezzetek feldobni a szexuális életeteket. 

Ha nem lelki, hanem testi, fizikai dolgok (betegségek, rendellenességek) állnak a háttérben, akkor viszont érdemes szakembert keresni, és nyíltan közölni vele a problémát. (Ne félj ezektől a beszélgetésektől hiszen nem te vagy az egyetlen, aki ilyen problémákkal küzd.)

Korai magömlés

A korai magömlés sajnos szintén gyakori szexuális probléma lehet a férfiak körében.Sőt, gyakoribb, mint azt elsőre hinnéd: statisztikák szerint ugyanis a férfiak mintegy 40%-át érinti. (Azonban, mivel kevesen fordulnak vele orvoshoz, hiszen “cikinek érzik” ez a szám sokkal magasabb is lehet a valóságban.)

Gyakori a tinédzsereknél, ami leginkább a szexuális tapasztalatlanságból, kíváncsiságból és az “újszerű érzésből” fakad. Ettől nem kell megijedni, ugyanis később – ahogy mondani szokták, a gyakorlat teszi a mester – egyre jobb és jobb lesz.

Ha idővel mégsem javulna, akkor érdemes valamilyen lelki okot keresni a háttérben. Ezek általában neveltetésből, szorongásból adódnak, így hosszú távon érdemes szakemberrel is beszélni róla.

Rövid távon azonban megoldást nyújthat a gyakoribb önkielégítés (ezzel egyébként is megismerheted a tested, valamint annak korlátait), és a különböző érzéstelenítő krémek, péniszgyűrűk alkalmazása.Ezek azonban mind-mind csak alkalmi megoldást nyújtanak, a tünet valódi okát nem szüntetik meg.

Merevedési zavar

A korai magömlés gyakran jár együtt merevedési zavarokkal – de ettől függetlenül is kialakulhat. Ennek hátterében szintén gyakran lelki ok áll, azonban valamilyen betegség tünete is lehet.

A pszichés ok lehet többek között a stressz, megfelelési kényszer, új partner, de akár egy korábbi, negatív trauma is okozhatja (például megzavarta egy szülő, egy telefoncsörgés stb.). Ezek sajnos tipikusan előidézik a 22-es csapdáját a férfi elméjében: minél inkább koncentrál az aktus közben, hogy jól teljesítsen, annál biztosabb, hogy kudarcba fullad.

Ebben az esetben szintén jó, ha türelemre inted a partnered. Beszélj nyíltan a problémádról, arról is, hogy miért alakult ki (ha tudod az okát). Gyakran segít, ha “újrakezditek” a szexuális életeteket. Csókolozzatok, simogassátok, becézgessétek egymás testét, és ne legyen bennetek testi vagy lelki kényszer a közösülésre.Később fokozatosan, lépésről lépésre haladhattok a cél felé.

Célravezető lehet ugyanakkor az is, ha kezdetekben “segítséget” kérsz. Léteznek ugyanis olyan, természetes összetevőket tartalmazó kiegészítők, amelyek segíthetnek helyrebillenteni a tesztoszteron termelődését és újra egészséges mederbe terelhetik a szexuális életeteket. 

Késői magömlés

Viszonylag ritka, de létező dolog a késői magömlés, ami épp a fenti ellentetje. Ebben az esetben a férfi akár órákon keresztül is képtelen eljutni a csúcsig. Lelki oka lehet többek között a stressz, szorongás, testi ok pedig a túlzott maszturbáció, de különböző betegségek is előfordulhatnak. Ilyen például a pajzsmirigy-, vagy cukorbetegség is.

Mi lehet a megoldás? 

Nem véletlenül említettük többször is a nyílt, őszinte kommunikációt: ez ugyanis egy jó kapcsolat – és a jó szex – alapja. Ha nincs meg az összhang, és nem beszélgettek, akkor könnyen feltorlódhatnak a dolgok, és pillanatok alatt előfordulhat, hogy félresiklik a szexuális életetek.

Először is tehát próbáljatok meg konszenzusra jönni, majd bármilyen játékkal feldobni a szexuális életeteket: ruhával, játékszerrel vagy akár egy harmadik személy bevonásával (ezzel azonban érdemes vigyázni).

Reméljük találtál olyan tippet, amely hasznos lehet. Azonban ne felejtsd el, hogy ha egyik sem vezet célra, akkor mielőbb keressetek fel egy szakembert!

További hasznos információkért kövesd a rendszeresen frissülő blogunkat. 

A cikket írta: Nagy Attila az X-Zone Kft. alapítója és az EromaxPLUS potencianövelő kizárólagos forgalmazója.

https://www.linkedin.com/in/attilanagypotencyandsexexpert/

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát,kezelést és nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM az X-Zone Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!