Valentin-nap. Van, aki szereti, valaki utálja, de a lényeg, hogy mindenkiből kivált valamilyen érzelmet. Kialakulását legendák és titkok övezik, itthon pedig mindössze 30 éve ünnepeljük – igaz, már teljesen máshogy, mint anno a rendszerváltás utáni időkben. 

A cikkben megmutatjuk, honnan ered a Valentin-nap története, hogy ki, mikor adott ki először szív alakú csokidobozt, és megmutatjuk az első Valentin-napi verset is, 1415-ből, ami egy börtönben íródott.

Mi is az a Valentin-nap?

Érdekes, hogy a szerelmesek napja egy katolikus papról kapta a nevét, pedig így van: a Valentin-napot Szent Valentinról nevezték el, aki a 3. században élt, Rómában, II. Claudius uralkodása idején. 

Claudius abban a hitben élt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák lesznek, ennek értelmében pedig hozott is egy rendeletet, amiben egyetlen tollvonással megtiltotta, hogy a férfiak házasodjanak. 

Valentin, a katolikus pap azonban káros, rossz döntésnek tartotta az egészet, így titokban adta össze a hozzá forduló szerelmes párokat, akiket a legenda szerint a saját kertjéből szedett rózsákkal ajándékozott meg.

Ez persze kitudódott, így Valentint börtönbe zárták. A fogság során azonban összeismerkedett a börtönőrrel, aki elmesélte neki, hogy a lánya megvakult. Valentin imádkozott a lányért, aki csodák-csodájára visszanyerte a látását. Sajnos a pap azonban nem kerülhette el a sorsát, így kivégezték. 

Azonban mielőtt még a bitóra küldték volna, egy üzenetet küldött a lánynak, amelyet úgy írt alá: „A Te Valentinod.” 

A szerelmesek védőszentjévé viszont csak évszázadokkal később, a 14. században vált. 

Az, hogy a Valentin-napot február 14-én ünnepeljük, viszont már VII. Henrik érdeme, ugyanis ő nyilvánította hivatalosan is ezt a napot a szerelmesek napjává, 1534-ben.

Honnan ered a Valentin-nap?

6 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a  Valentin-napról

#1 Itthon alig 30 éve ünnepeljük

Magyarországon a Valentin-napot Bálint-napnak hívják, és hivatalosan 1990-ben, a rendszerváltás után terjedt el. Külön érdekesség, hogy az ünnep széleskörű, magyarországi megjelenését a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesületének, köztük Guba Ági virágkötő mesternek köszönhetik a szerelmesek. 

Ez viszont még más volt, mint a jelenlegi Bálint-nap. Budapesten Valentin-napi bállal egybekötött virágkiállítást rendeztek, és középkori jelmezbe öltöztek. Ráadásul egy ekhós szekérről osztogatták a virágokat, a Szeretetcsokrot pedig ünnepélyes keretek között adták át.

Mára ez a hagyomány eltűnt, és maradt az ajándékozás: csoki, néhány szál rózsa, díszes párnák és ékszerek. 

#2 Nem csak az emberi szeretetet ünneplik

Azt gondolhatnánk, hogy a Valentin-nap csak a szerelmespárokról szól, pedig nem. A szerelem mellett a szeretetet is ünneplik, és ilyenkor a gazdik – főleg amerikában – a háziállataikat is elárasztják különböző ajándékokkal.

Olyannyira, hogy csak az USA-ban, évente nagyságrendileg 750-800 millió dollárt költenek erre a célra az emberek. 

#3 Az első szív alakú csokidoboz a 19. századból származik

Az első, szív alakú csokoládé dobozt az egyik leghíresebb csokigyártó, a Cadbury alapítójának fia, John Cadbury találta ki. A dobozok 1861-ben kerültek a boltokba, és rögtön hatalmas sikert arattak. 

Ez a siker a mai napig töretlen: évente nagyjából 36 millió, szív alakú dobozos csokit adnak el. 

Eljegyzés Valentin-napon

#4 Több millió ember kéri meg Valentin-napon a párja kezét

Igen-igen, elcsépelt, de mégis valamiért a legtöbb pasi (úgy nagyjából 6-7 millió világszerte)  február 14-ét választja a lánykérés időpontjának. Persze szorosan ott van mögötte a karácsony is (végülis ez a szeretet ünnepe, ugye).

Szóval, ha tényleg meg akarod lepni a párod, akkor érdemes egy teljesen random dátumot választani, és nem az ünnepekhez igazítani a lánykérést.

#5 Az első Bálint-napi üzenetet a Towerből küldték

  1. Károly 12 évesen nősült meg először, felesége azonban később belehalt a szülésbe. Ezt követően egy 11 éves grófkisasszonyt kellett elvennie, azonban kitört a belviszály, így I. Károlyt elfogták és a Toweri börtönbe vetették. 

Itt írta meg, 1415-ben a pár soros versikéjét, amelyben a feleségét Valentinomnak nevezi. 

Az első, Valentin-napi vers szabad fordításban így szól:

“Sebzett szerelem rabja vagyok,

Drága, drága Valentinom, 

Mivel számomra túl korán születtél,

S én számodra túl későn,

Isten tán’ megbocsát annak,

Ki elvett tőled egész évben.

Én már égek a vágytól,

Drága, drága Valentinom. 

Tudhattam volna, 

Hogy ilyen a végzet.

Megtörtént ezen a napon, 

Hogy nem tudtam parancsolni a szerelemnek. 

Sebzett szerelem rabja vagyok,

Drága, drága Valentinom”

Az eredeti vers francia és angol verzióját erre a linkre kattintva éritek el. 

#6 A Valentin-nap nem csak a virágárusoknak jó biznisz…

…hanem az óvszer gyártóknak is. A szerelmesek napján, február 14-én ugyanis nagyságrendileg 20-30%-kal több gumit adnak el, a Durex statisztikái szerint.

Kell-e ünnepelni a Valentin-napot?

A nagy kérdés: érdemes-e Valentin-napot tartani?

Leginkább rajtatok múlik, hogy a szerelmesek napját hogyan ünneplitek – ha ünneplitek egyáltalán. Elmehettek moziba, társasozhattok, beülhettek valahová iszogatni, vagy egyszerűen csak ágyban tölthetitek a teljes napot (vagy a délutánt). 

Ha viszont te, és a párod is egyaránt utáljátok és megvetitek az ünnepet, nem muszáj görcsölni rajta: egész egyszerűen ignoráljátok, és ünnepeljétek máskor és máshogy a szerelmeteket. 

Este pedig segíthet az Eromaxplus potencia tabletta..

Nagy Attila- eromaxplus potencianovelo tabletta - X- Zone Kft.

Nagy Attila X-Zone Kft Ügyvezető

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát kezelést és nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM az X-Zone Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!  

https://www.linkedin.com/in/attilanagypotencyandsexexpert/