Férfiklimax -sokan vitatják, hogy vajon tényleg létezik-e. Hiszen a klimaxolás a közhiedelemben tipikusan női “betegségnek” számít, így természetesen az emberek – de leginkább a férfiak – szkeptikusak ezzel kapcsolatban. 

Azt már elöljáróban elmondhatjuk, hogy férfiklimax igenis létezik, és több, különféle szimptómája van. A cikkben megmutatjuk, milyen jelekre érdemes odafigyelned, hány éves kortól alakul ki, illetve azt is, hogy lehet-e tenni valamit ellene.

Miért klimaxolnak a férfiak?

Ha valaki a “klimax” szót emlegeti, szinte biztos, hogy a női klimaxra gondol. Azonban a férfiak ugyanúgy szenvednek tőle. Mégis tipikusan női “betegségként” azonosítják, hiszen a nőknél hirtelen és látványosan jelentkeznek a tünetek.

Hogy pontos képet kapj a férfi klimaxról, először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy miért klimaxolnak a nők.

Röviden a női klimaxról

A női nemi hormonok – vagyis az ösztrogén – szintje a nőkben viszonylag állandó. Azonban 50 éves kor után, a menopauza idején hirtelen módon lecsökken. Ez az ösztrogénhiány okozza a menstruáció elmaradását, valamint az egyéb, női klimax jellegű tüneteket is: többek között az ingerlékenységet, és a hőhullámokat.

A kettő hasonló – de mégsem

A férfi klimax szintén a nemi hormon, vagyis a tesztoszteron csökkenése miatt alakul ki. Azonban a kettő között jelentős különbség, hogy a férfiak esetében az esés nem olyan drámai, sőt nagyon lassú, és fokozatos.

A férfiaknál ugyanis már 30 éves kor után, természetesen csökken a tesztoszteron szintje, így a változás alig észrevehető. Ezt a tesztoszteronszint küszöböt, vagy még inkább padlót, a férfiak szintén 50 éves kor után érik el.

Azonban, amíg a nők esetében viszonylag egyértelmű, hogy a klimax tüneteit az ösztrogén csökkenése okozza, a férfiaknál már közel sem ennyire biztos.

Mivel, ahogyan írtuk, a csökkenés relatíve lassú mértéket mutat, így nincsenek egyértelmű jelei. Épp ezért ha a különböző tüneteket csupán a tesztoszteroncsökkenés számlájára írjuk, számos egyéb betegséget is elfedhet, és így rejtve marad.

De pontosan mik is ezek a tünetek? 

A férfiklimax jelei – ezekre ügyelj

A tünetek meglehetősen szerteágazóak lehetnek, mégis ezekre érdemes a leginkább odafigyelni. 

  • Fáradékonyság: gyakoribb délutáni szieszták, már nehezebben veszed rá magad a sportra satöbbi
  • Libidó csökkenése: nem érdekel annyira a párod, kevesebbet vagytok együtt, általában véve csökkent a szexuális teljesítményed.
  • Általános rossz közérzet: kedvtelennek, erőtlennek érzed magad, a “nincs értelme kikelnem az ágyból” érzése lesz úrr rajtad.
  • Ingerlékenység: hamar ideges leszel, és nem tudod a konkrét okát.
  • Nehezebb koncentráció: könnyen elkalandozol, nehezebben fókuszálsz a munkádra, a párodra
  • Rossz éjszakai alvás: izzadás, forgolódás, hirtelen felriadsz az éjszaka közepén, esetleg alvási apnoe, lidérces álmok
  • Vérnyomás-problémák: túl alacsony, vagy (jellemzően) túl magas vérnyomás
  • Emésztési problémák: puffadás, gyakori vagy ritka székelés

Ahogyan látható, ezeket a problémákat nem csupán a csökkent tesztoszteronszint okozhatja. 

A vérnyomásproblémák mögött például állhat a mozgásszegény életmód, vagy magas koleszterinszint, az emésztési problémákat pedig ételallergia, intolerancia is okozhatja. Ezenkívül az ingerlékenység a cukorbetegség egyik tünete is lehet.

Mit tegyél, ha ezeket tapasztalod?

Először mindenképp érdemes felkeresned a panaszodnak megfelelő szakterületű orvost. 50 éves kor felett – ha az orvos külön nem említi -, akkor is érdemes megnézetni a tesztoszteronszintet. (Egyébként az orvosok ezt a vizsgálatot általában rutinszerűen javasolják, vagy elvégzik.)

Ezt egy egyszerű vérvizsgálattal meg lehet állapítani: általában reggel vesznek vért, hiszen ilyenkor magas a tesztoszteronszint, valamint egyszer megismétlik a nap folyamán. 

A kapott érték alapján, amennyiben 400 nanogramm/dl, nem tesztoszeronhiány okozza a tüneteket. Azonban a  200 nanogramm/dl alatti érték esetén biztos, hogy alacsony a nemi hormon szint.

Hány éves kortól alakul ki a férfiklimax?

Nehéz behatárolni, hiszen nagyban függ az életmódtól, illetve a fizikai aktivitástól is. Általánosságban körülbelül 45-50 éves kor felett csúcsosodik, ekkor jönnek a fent tapasztalható tünetek. (De, ahogy feljebb is írtuk, már 30 éves kor után csökken a tesztoszteronszint – átlagosan egyébként 1%-kal.)

Mennyi ideig tart?

Habár a férfi élete végéig nemzőképes marad, a férfiklimax élete végéig eltart, kisebb-nagyobb mértékben.

Hogyan védekezhetsz a férfiklimax ellen? 

Sporttal és egészséges életmóddal mérsékelni lehet a tesztoszteronszint csökkenését, azonban ez sem garancia arra, hogy elkerülöd a férfiklimaxot. Sajnos ez igencsak személyfüggő, hiszen mindenkinek másképp reagál a teste a hormonális változásokra. (Ez egyébként a nőkre, és a férfiakra egyaránt igaz.)

Jó ötlet lehet a tesztoszteronnövelő tabletta használata, amely segíti stabilizálni a tesztoszteronszintet. Súlyosabb tesztoszeronhiány esetén az orvos akár injekciós kúrát is javasolhat: ilyenkor vénásan kell bejuttatni a szükséges hormon mennyiségét.

A szexuális libidó növelésére – a sport és az egészséges életmód mellett – pedig egy potencianövelő tabletta is segítséget nyújthat. Szerencsére olyan tabletták is kaphatóak amelyek teljes mértékben természetesek, így mentesek a káros mellékhatásaitól. 

csak nalunk
Potencianövelő kapszula vény nélkül, EromaxPlus

Tartósan alacsony ár:

6.990Ft25.990Ft

Eromax Plus® Potencianövelő potencianövelő kapszula rendelés Kezdő Csomag

Rendelj 1 doboz Eromax Plus® potencianövelő kapszulát kedvezményesen. A legjobb termék minden olyan férfi számára, akik a szexuális élet javítására törekszenek. A szexuális zavarokkal még nem küzdő férfiak esetében is javulhat a szexuális teljesítmény az eromaxplus hatására.

1 dobozban 10 db kapszula 

A cikket írta: Nagy Attila az X-Zone Kft. alapítója és az EromaxPLUS potencianövelő kizárólagos forgalmazója.

https://www.linkedin.com/in/attilanagypotencyandsexexpert/

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát,kezelést és nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM az X-Zone Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!